Vrieswonden bij honden, wat kan je eraan doen?
Word verdeler

Home | Blog | Alles over het verzorgen van je hond | Vrieswonden bij honden: als de kou net iets te knus wordt…

Vrieswonden bij honden: als de kou net iets te knus wordt…

Een zalige herfst- of winterwandeling met je trouwe viervoeter, wie vindt dat nu niet zalig? Je krijgt een stevige dosis frisse lucht binnen, en je hond geniet van de modder, plassen en van de sneeuw. Let wel op: er zit ook een minder leuk kantje aan deze gezellige uitjes. Wanneer de temperaturen onder de 0°C zakken, kunnen er vrieswonden bij je hond ontstaan. Maar niet getreurd, wij leggen je graag uit hoe je deze vrieswonden herkent én kunt vermijden.

Hoe ontstaan vrieswonden bij honden?

Vrieswonden ontstaan wanneer je te lang in de ijskoude temperaturen rondhangt. Zodra het kwik onder 0°C duikt, gaan je bloedvaten hard aan het werk. Ze trekken samen om de belangrijke lichaamswarmte vast te houden. Maar als het écht koud wordt, gaan ze nog een stap verder en sturen ze de warmte weg van je tenen, vingers en oren. Dus ook bij je hond. Zelfs de staart van je viervoeter ondervindt hinder van de vrieskou. Dit gebrek aan bloedtoevoer, gecombineerd met de kou, kan uiteindelijk leiden tot… jawel, vrieswonden. Dus, als de winter toeslaat, is het misschien toch een goed idee om lekker warm binnen te blijven!

Hoe herken je vrieswonden bij je hond?

Houd er rekening mee dat de symptomen van bevriezing soms pas na enkele dagen zichtbaar worden bij je hond, vooral bij lichaamsdelen zoals de staartpunt of oren. In ernstige gevallen kan de huid zwart kleuren en kan het weefsel afsterven, wat er uiteindelijk toe kan leiden dat het loskomt van het lichaam.

Honden die fysiek verzwakt zijn, bijvoorbeeld door hartaandoeningen of diabetes, lopen een verhoogd risico op bevriezing.

Hierop moet je letten:

🐾 Verkleuring van de huid

🐾 Het koud aanvoelen van de huid

🐾 Pijn en zwelling

🐾 Blaren of zweren

hoe herken je vrieswonden bij je hond?

Hoe maak je je hond winterproof voor de wandeling?

De poten van je hond zijn het kwetsbaarst tijdens een winterwandeling in de vrieskou. Niet alleen de bevroren ondergrond is gevaarlijk. De aanwezigheid van strooizout kan ook voor irritatie en wondjes zorgen. Je kan dit oplossen met hondenschoentjes. Wil je hond deze niet dragen? Dan kan je voor de wandeling altijd een laagje vaseline of melkvet aanbrengen tussen de tenen en de kussentjes.

Zorg ervoor dat je hond niet teveel sneeuw of ijs hapt. De koude kan zorgen voor misselijkheid, krampen of diarree.

Tot slot doe je ook niets mis met een hondenjasje. Vooral kleinere honden kunnen niet goed tegen de kou. Doe hem of haar dus warm aan. Als het echt té koud is, blijf je beter binnen.

Na de wandeling reinig je de pootjes van je hond met lauw water en een vochtige doek om opgestapeld ijs en strooizout te verwijderen.

zo behandel je vrieswonden bij je hond

Behandeling van vrieswonden

Heeft je hond vrieswonden opgelopen? Lees dan zeker volgende tips:

🐾 Verplaats je hond op een veilige manier naar een warme en droge plek.

🐾 Is je hond onderkoeld? Leg enkele warme handdoeken rond hem en/of enkele warmwaterflessen (met een handdoek) naast hem.

🐾 Wrijf/masseer zijn lichaam NIET!

🐾 Ben je nog buiten? Verwarm de vrieswonde dan NIET, het ontdooien en terug bevriezen van de wonde maakt het alleen nog erger.

🐾 Gebruik GEEN directe hitte op de wonde zoals een haardroger of warmteblazer.

🐾 Breng voorzichtig warm water aan op de wonde, maar geen heet water. Dep je hond voorzichtig droog en wrijf niet.

🐾 Vertrek je naar de dierenarts? Plaats dan opnieuw warme handdoeken rondom je hond.

🐾 DON’T: geef nooit medicatie aan je viervoeter tenzij op aanbeveling van jouw dierenarts.

Behandeling bij de dierenarts

De dierenarts zal je hond zorgvuldig onderzoeken. Het ontdooien van bevriezingswonden kan erg pijnlijk zijn, daarom zal de dierenarts waarschijnlijk pijnstillers toedienen. Daarnaast kan het nodig zijn om antibiotica voor te schrijven om infecties in de wonden te voorkomen. In zeer ernstige gevallen kan amputatie van de aangetaste lichaamsdelen noodzakelijk zijn.

Wanneer is het te koud voor een hond?

Hoe groter je hond, hoe beter hij tegen de kou kan.

Grote honden (bijv. Duitse herders) lopen pas risico op onderkoeling bij 4°C. Bij middelgrote honden (bijv. Engelse staffords) is dat bij 7°C en bij kleine honden (bijv. teckels) zelfs al wanneer het 10°C is. Signalen van onderkoeling zijn rillingen, haren die rechtstaan, koude ledematen en zwakke ademhaling.

Bij hevige vorst gaan we ook spreken van risico op bevriezingsverschijnselen. Hierbij wordt de huid van je hond eerst bleek en blauw, daarna rood en opgezwollen. Grote en middelgrote honden lopen risico vanaf -12°C of lager. Kleine honden al vanaf -7°C.

Let goed op de lichaamstemperatuur van je hond. Normaal is dat tussen 38 en 39°C. Maar bij extreme kou kan die snel dalen. Zakt de lichaamstemperatuur onder 37,5°C en begint je hond abnormaal gedrag te vertonen, raadpleeg dan zeker een dierenarts.

Moraal van het verhaal

Beter voorkomen dan genezen! Laat je hond daarom nooit te lang buiten in extreme koude. Tijdens de winter kan het vooral ’s nachts erg koud worden, zelfs in België. Is je hond toch lang buiten geweest? Check dan zeker of hij onderkoeld is of eventueel vrieswonden heeft.

vrieswonden bij honden voorkomen en genezen
Terug naar overzicht

Join the Boomy Club

Enkele kiekjes van onze pawfriends.

boomy club

Edouard

boomy club

Kaya

boomy club

BILLIE

boomy club

Pompon

boomy club

Marie

boomy club

Mia

boomy club

Boris

boomy club

Aiko

boomy club

Marli en Nora

boomy club

Lexie

boomy club

Lucky en Rocky

boomy club

Yucca

boomy club

Ollie

boomy club

Chupa

boomy club

Baco

boomy club

Macho

boomy club

Zipper

boomy club

Aziro

boomy club

Arno

boomy club

Lola

boomy club popup

De Boomy Club

Is je huisdier gek op onze Boomy producten of wil je hem eens in de kijker zetten? Word dan snel lid van onze Boomy Club. Zo kunnen wij je beste vriend eens extra aandacht geven, of ontvang je misschien zelfs een leuke attentie. Tag ons ook in je foto’s op social media.

Join the club