Bezoek aan de dierenarts - Boomy
Word verdeler

Bezoek aan de dierenarts

Een standaard check-up, de jaarlijkse vaccinatie of een medisch probleem, voor de meeste honden gaat een bezoek aan de dierenarts gepaard met stress. Toch zijn er een aantal dingen die jij als baasje kunt doen om het bezoek aan de dierenarts minder vervelend te maken.

Socialiseren

Het is belangrijk dat je vanaf het prille begin veel aandacht besteed aan het socialiseren van je pup. Socialiseren wil zeggen dat je kleine kameraad rustig mag wennen aan de buitenwereld: nieuwe mensen, andere honden, auto’s, fietsers, … en zo kan leren dat hij niet bang hoeft te zijn. Het socialisatieproces verloopt in verschillende fases en heeft een grote invloed op latere gedragspatronen. Probeer daarom te vermijden dat je pup vervelende ervaringen opdoet, zodat hij niet bang blijft in bepaalde situaties. Een goed gesocialiseerde hond zal bij de dierenarts misschien minder angstig reageren.

Kalmte boven alles

Wanneer je met je hond naar de dierenarts gaat, komt hij in een omgeving terecht die niet vertrouwd is. De wachtkamer zit vol gespannen dieren, er hangen onbekende geuren en er zijn vreemde geluiden. Om lange wachttijden in de wachtkamer te vermijden, maak je daarom best een afspraak. Neem zeker zijn favoriete speeltje mee, zodat je hem hiermee kunt bezighouden en afleiden indien dit nodig moest zijn.

Wees zelf steeds rustig bij de dierenarts. Je geliefde viervoeter voelt en ziet het wanneer je gespannen bent. Blijf dicht bij je pluizige vriend en praat op een rustige en geruststellende manier. Zo breng je geen spanning over op je hond.

Een gewenningsbezoekje

Het is belangrijk dat je hond de dierenarts leert kennen zonder dat er iets pijnlijks gebeurt. Daarom ga je best in de eerste periode na thuiskomst met je nieuwe huisgenoot naar de dierenarts voor een gewenningsbezoekje. De dierenarts zal hem grondig bekijken en wegen. Meer niet. Op die manier is het eerste contact alvast geen vervelende ervaring.

Beweging

Beweging is key wanneer je naar de dierenarts gaat. Zorg dat je hond nog even gewandeld of gespeeld heeft (indien mogelijk) voor je vertrekt. Hierdoor gaan ze minder snel gestresseerd raken, want wandelen werkt ontspannend. En zo heeft je viervoeter zich nog even kunnen uitkuren zodat het voor hem makkelijker is om rustig te blijven in het dierenartskabinet.

Lege maag

Het kan helpen om je hond naar de dierenarts te brengen op een lege maag. Honden die heel nerveus zijn, kunnen zichzelf zo druk maken dat ze ziek worden. De dierenarts zal trachten het vertrouwen van je hond te winnen en zal na een handeling regelmatig een kleine beloning geven. Op die manier leert je trouwe vriend dat hij niet bang hoeft te zijn van de dierenarts en met een lege maag zal je hond deze beloning graag accepteren.

Dialoog

Als je kameraadje na meerdere bezoeken nog steeds erg bang is, en je niet goed kan inschatten hoe hij zal reageren, praat er dan over met je dierenarts. Hij of zij heeft hier ongetwijfeld begrip voor en kan je met tips en advies bijstaan, want jouw hond is heus niet de enige die nerveus is.

Positieve ervaring

Zorg er steeds voor dat het bezoek aan de dierenarts voor je hond een positieve ervaring is. Beloon je maatje tijdens de rit terug naar huis met een heerlijke snack van Boomy. Of maak op de terugweg een korte pitstop bij zijn favoriete park. Op die manier koppel je een positieve ervaring aan ‘het naar de dierenarts gaan’ en boezemt een volgend dierenartsbezoek je hond minder angst in.