Zorgen voor een seniorhond - Boomy
Word verdeler

Zorgen voor een seniorhond

Ouder worden hoort bij het leven en dat geldt ook voor je geliefde viervoeter. Je kan het verouderingsproces niet voorkomen, maar met de juiste zorg kan je je beste vriend wel een fijne oude dag bezorgen.

Vanaf welke leeftijd is je hond nu eigenlijk een senior?

Gemiddeld gezien bereikt een hond de seniorleeftijd rond zijn 8e levensjaar. Maar dit is niet helemaal correct, want het ras en de grootte van je hond spelen hierbij een belangrijke rol. Giant honden behoren sneller tot de seniorgroep, zo rond hun 6e jaar, en grote honden rond hun 7de levensjaar. Middelgrote honden worden senior rond hun 8ste levensjaar en bij kleine rassen is dit vanaf 10 jaar.

Hieronder vind je een aantal tips om optimaal voor je seniorhond te zorgen, zodat hij gezond, gelukkig en nog lang bij je kan blijven.

Ouderdomskwaaltjes

Wanneer je hond de seniorleeftijd heeft bereikt, kan je meestal een aantal veranderingen zien. Zo kan hij, net zoals wij, grijze haren krijgen en ouderdomskwaaltjes ontwikkelen.

Deze veranderingen gaan meestal heel geleidelijk en zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen. Wees dus zeker alert als je onderstaande zaken opmerkt:

  • moeite met opstaan of uit zijn mand komen
  • minder zin om te wandelen
  • moeilijk, stijf of wat kreupel lopen
  • meer drinken (en plassen)
  • minder eetlust
  • stinken uit zijn mond
  • sneller hijgen en/of hoesten
  • vermageren of net een gewichtstoename

Niet alle honden krijgen last van deze kwaaltjes. Maar het is zeker goed om het gedrag van je hond in de gaten te houden, zodat je bij problemen snel kan ingrijpen.

Dierenarts

Omdat oudere honden een zwakker immuunsysteem hebben, kunnen ze sneller allerlei infectieziekten krijgen. Laat je hond dus zeker jaarlijks vaccineren zodat hij beter beschermd is.

Artrose

Honden die ouder worden, krijgen vaak last van artrose. Omdat artrose heel geleidelijk verloopt, valt dit vaak niet onmiddellijk op. Meestal heeft je hond dan ook pijn, maar de meeste honden laten dit niet altijd duidelijk zien. Wanneer je hond moeite heeft bij het opstaan of lopen of niet meer opspringt, ga dan zeker naar je dierenarts. Ook bij artrose blijft lichaamsbeweging belangrijk, maar zorg dat je de juiste balans vindt tussen rust en inspanning.

Gedrag – achteruitgang van zintuigen – dementie

Oudere honden gaan zich soms wat anders gedragen. Ze kunnen soms moeilijker alleen blijven. Ze vergeten dingen of volgen commando’s niet meer zo goed op. Vaak heeft dit te maken met de achteruitgang van de zintuigen (doofheid, slecht zien).
Ook de hersenfunctie gaat achteruit en soms is er zelfs sprake van dementie. Dan is het belangrijk om een stabiele routine aan te houden, want dat geeft je hond toch enige houvast.

Wat kan je doen om dit verouderingsproces te vertragen? Probeer je hond lichamelijk en geestelijk actief te houden. Maak korte leuke wandelingen, maar ook kleine zoekspelletjes met een lekkere Boomy snack houden je hond fit. Ook al gaat zijn zicht en gehoor achteruit, zijn sterk ontwikkeld reukvermogen blijft tot op late leeftijd helemaal intact!

Aangepast dieet

Seniors hebben vaak minder energie of lichamelijke problemen waardoor ze minder bewegen en gemakkelijker obesitas ontwikkelen. Dit kan artrose of andere kwalen verergeren.

Soms hebben honden door ouderdomskwaaltjes een verminderde eetlust wat dan weer kan leiden tot gewichtsverlies.

Je kiest dus best voor voeding die de gewrichten soepel houdt, de juiste balans voedingsstoffen heeft en aangepast is aan het gezondheidsprobleem van je hond. Je dierenarts kan je hier zeker bij helpen. En vergeet je hond niet af en toe te verwennen met een gezonde snack van Boomy. Er is keuze genoeg…

Tandzorg

Om de tanden van jouw viervoeter gezond te houden, zou je ze elke dag moeten poetsen. Tandplak kan je tegengaan door je hond te laten kluiven op een Boomy dental snack.

Goede vachtverzorging

Seniorhonden hebben vaak een doffe vachtlucht of geïrriteerde huid en hebben daardoor meer verzorging nodig. Was je hond daarom met een aangepaste hondenshampoo, borstel hem regelmatig of breng een bezoekje aan het trimsalon.

Samen op stap

Veel mensen denken dat wanneer hun hond wat ouder is ze hem nu thuis moeten laten. Want ja, hij kan toch niets meer? Niets is minder waar! Seniors gaan nog steeds graag wandelen, doen nog steeds graag zoekspelletjes, houden nog van uitgebreide knuffelpartijtjes, … Natuurlijk gaat alles dan wat trager en kan je iets minder ver wandelen, maar dat maakt het niet minder leuk voor hen!

Als je geliefde viervoeter niet meer mobiel is, maar toch nog graag mee op stap gaat kan je altijd kiezen voor een hondenkar, buggy of rugzak.

Conclusie

Voldoende beweging en spel zorgen ervoor dat je dier lichamelijk en geestelijk fit blijft. Vergeet vooral niet van elk moment met je viervoeter te genieten! En onthoud, elke levensfase heeft zo zijn charmes…