De meeste mensen gaan graag op reis. Zelfs tijdens deze bizarre periode met allerhande coronamaatregelen aarzelen vele mensen niet om naar hun favoriete vakantiebestemming te trekken. Even ontspannen samen met je gezin en even ontsnappen aan de dagelijkse routine en vooral genieten, nu het weer een beetje mag. Of je nu vakantie viert in het buitenland of in eigen land, zorg dat je goed bent voorbereid en informeer je over de plaatselijke coronamaatregelen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Volg ook tijdens je verblijf de nieuwsberichten want de maatregelen kunnen snel veranderen.
Maar wat doe je met je trouwe viervoeter? Ook hij heeft een bewogen jaar achter de rug met al dat thuiswerken en de kinderen die veel thuis waren. Hij is intussen zo gewoon aan jullie gezelschap dat hij misschien moeilijk weer kan wennen aan de ‘normale’ routine.
Sommige honden blijven liefst in hun eigen omgeving en dan kan je ervoor kiezen om een housesitter/dogsitter in je huis te laten verblijven tijdens je vakantie. Zo een dogsitter neemt dan de zorg voor je hond van je over en kan hem heerlijk verwennen terwijl jij op vakantie bent. Of je kan een geschikte opvangplaats zoeken voor je hond. Als je ervoor kiest om je trouwste vriend mee te nemen op reis, hou dan zeker rekening met onderstaande tips.
Een reisbestemming vinden waar iedereen van je gezin tevreden mee is, is vaak al een hele uitdaging. Als je beslist je hond mee te nemen, check dan zeker vooraf of je vakantieadres, de landen waar je doorheen rijdt en het land van bestemming huisdieren toelaat. Dit verschilt van land tot land. Kies bij het boeken van je reis steeds voor een diervriendelijke camping, vakantiehuis, appartement of hotel zodat het veilig is voor je hond. Hou hierbij zeker rekening met het klimaat op de plaats van bestemming en plan ook diervriendelijke activiteiten.
Zowel voor je gezinsleden als voor je hond is het belangrijk dat jullie over de juiste vaccinaties en documenten beschikken. Als je samen met je hond binnen de Europese Unie reist, zijn er een aantal regels waarmee je rekening moet houden.
Reizen naar een land buiten Europa is wat moeilijker. Ook hier gelden de regels die van toepassing zijn voor reizen binnen Europa, maar er komen nog een aantal regels bij afhankelijk van het land waar je naartoe gaat. Raadpleeg daarom steeds je dierenarts vooraleer je op reis vertrekt om problemen te vermijden.
Voor meer gedetailleerde informatie over hond vriendelijke vakantieadresjes en tussenstops in verschillende landen kan je terecht op www.dogsincluded.be.
Reizen is altijd een beetje spannend en stressvol, ook voor je trouwste vriend. Zorg er dan voor dat je hond gewoon is aan een ‘langer autoritje’. Als hij angstig is of niet van ‘autorijden’ houdt, dan kan je hem hierin trainen. Laat je hond eerst wennen in een stilstaande auto, ga samen in de auto zitten en beloon hem, als hij rustig is, voor zijn goed gedrag. Ga dan een stapje verder en probeer dit met draaiende motor en herhaal dit meermaals. Als dit lukt, probeer dan korte ritjes te maken die steeds langer duren. Vergeet je hond zeker niet te belonen als hij kalm is. Lukt dit allemaal niet, dan kan je eventueel een professionele hondentrainer inschakelen die hier ervaring mee heeft.
Voor je vertrek ga je best nog even samen wandelen zodat je hond al zijn energie kwijt is. Als je uiteindelijk op je bestemming aankomt, is het belangrijk dat je even onverdeelde aandacht hebt voor je hond. Ga bijvoorbeeld lekker ravotten zodat hij goede herinneringen overhoudt aan de autorit en verken daarna samen je vakantieverblijfplaats.
Sommige landen hebben wettelijke regels voor het vervoer van honden in de auto. In Duitsland moet je hond bijvoorbeeld aan een veiligheidsriem en soms is het gebruik van een bench of afscheiding verplicht. Check dit zeker op voorhand. Het belangrijkste is uiteraard dat je hond veilig vervoerd kan worden en dat hij voldoende ruimte heeft.
Sommige honden (vooral puppy’s en jonge honden) kunnen last hebben van wagenziekte. Heeft je hond de volgende symptomen, let dan zeker op: overmatig kwijlen, hijgen, slikken, lippen aflikken, rusteloosheid, angst, trillen en beven, kokhalzen of braken. Bij de dierenarts zijn er medicijnen tegen wagenziekte te verkrijgen. Om misselijkheid te voorkomen geef je je hond best geen eten meer een tweetal uur voor vertrek. Voldoende frisse lucht, een rustige rijstijl en op tijd stoppen voor een pauze kan ook al wonderen doen.
Denk eraan dat je hond het sneller warm heeft dan jij en dat hij zijn warmte enkel een beetje kwijt kan door te hijgen en via zijn voetzolen. Gebruik daarom de airco in je auto, rol eventueel koelelementen in een handdoek (altijd in een handdoek!!!) en leg deze bij je hond of investeer in een koelmat. Zo een koelmat is ook de ideale frisse rustplaats in een warmer vakantieoord.
Vind je hond het ook zo lekker om zijn kop uit het raam te steken en met de wind te spelen? Dit doe je toch best niet, want zo kan hij snel ooginfecties of oorontstekingen oplopen.
Zorg steeds voor voldoende vocht. Je kan hiervoor speciale flesjes met een bakje gebruiken of investeer in een ‘vriesbot’. Voor je vertrek vul je dit ‘hondenijsje’ met water en leg je hem in de vriezer. Door de minigaatjes in het bot krijgt je hond steeds een beetje vocht binnen. Tijdens de rit kan hij hierop ook heerlijk knabbelen. Een andere mogelijkheid om je viervoeter bezig te houden is hem verwennen met een nieuw speeltje waarmee hij zich naar hartenlust kan amuseren.
Stop zeker iedere twee tot drie uur. Zo kunnen jullie samen de benen even strekken. Houd je hond wel steeds aan de riem op stopplaatsen langs de weg zodat hij niet kan ontsnappen. Hou steeds goed in de gaten wat hij allemaal oppikt. Vaak wordt ongedierte naast (snel)wegen bestreden met rattenverdelgingsmiddelen en je wil niet dat je hond hiermee in contact komt.
Laat je hond NOOIT, maar dan ook nooit achter in de auto. Ook niet als het maar een beetje warm is, ook niet heel eventjes, ook niet als het raam openstaat en ook niet als je auto in de schaduw staat!
Zorg voor een halsband met kokertje met de naam van je hond, je vakantieadres en je telefoonnummer. Op die manier zijn jullie makkelijk traceerbaar moest je hond toch alleen op verkenning gaan.
Je hond maakt ongetwijfeld deel uit van je gezin en je zal hem, net zoals je kinderen, in het oog moeten houden en ervoor moeten zorgen dat hij op tijd verkoeling opzoekt.
Ga je naar een warm land? Lees dan zeker onze blog over de warme zomerdagen.
En vergeet vooral niet samen te genieten van jullie welverdiende vakantie!.
Is je huisdier gek op onze Boomy producten of wil je hem eens in de kijker zetten? Word dan snel lid van onze Boomy Club. Zo kunnen wij je beste vriend eens extra aandacht geven, of ontvang je misschien zelfs een leuke attentie. Tag ons ook in je foto’s op social media.
Join the club