Tips voor propere tanden bij je hond - Boomy
Word verdeler

Tips voor propere tandjes

Veel mensen denken dat hondentanden automatisch reinigen, niets is minder waar. Honden kunnen nog steeds gele of rotte tanden en een slechte adem krijgen.

Gele/rotte tanden en tandplak kunnen, net zoals bij mensen, leiden tot verschillende levensbedreigende infecties en problemen. Zoals bijvoorbeeld lever-, nier- en hartfalen en zelfs diabetes.
Tanden laten behandelen en trekken bij een dierenarts is ook nog eens een vrij kostelijke zaak.

De tanden van je hond poetsen

Tanden poetsen is dus erg belangrijk. Vooral de achterste tanden, dat zijn namelijk de tanden waarmee honden het meeste kauwen.

Om je honden zijn tanden te poetsen gebruik je speciale hondentandpasta en borstel. Een menselijke tandenborstel of tandpasta is niet geschikt voor honden, en kan giftig zijn.

Je kan er ook voor kiezen om speciaal mondwater voor honden te kopen en dat bij zijn drinkwater te doen. Let hier wel mee op dat je steeds de juiste dosering geeft.

Maar hoe vaak moet je je viervoeter zijn tanden poetsen? Dierenartsen raden aan om elke dag of elke 2 dagen de tanden te poetsen. Tandplak heeft slechts 48-72 uur nodig om zich permanent vast te zetten.

Tips bij tanden poetsen

As je je viervoeter zijn tanden voor de eerste keer gaat poetsen is het belangrijk dat je hem eerst laat snuffelen/likken aan de tandpasta en daarna pas begint te poetsen.
Geef hem na het tanden poetsen zeker en vast een Boomy snack om het positief te laten eindigen.

Voeding

Ook voeding speelt zeker en vast een rol in de tandhygiëne van je kameraadje. Als je hond al problemen en gevoelige tanden heeft kan je hem best korrel en droog eten geven. Korrel gaat tandplak namelijk tegenhouden.
Tegenwoordig is er de mogelijkheid om supplementen aan het eten toe te voegen die tandplak tegen gaan.

Kauwsticks

Tanden poetsen en kauwsticks geven is de ideale combinatie voor een goede tandhygiëne.
Boomy kauwsticks maken je viervoeter zijn tanden en tandvlees sterker en gezonder. Ze gaan ook tandplak tegen en … je hond vind ze suuper lekker!

Dierenarts

Het is verstandig om zo af en toe eens in jouw kameraadje zijn mond te kijken. Sommige symptomen kunnen leiden tot ernstige tandproblemen en dan ga je best eens langs de dierenarts:

  • Bultjes in de mond
  • Bruin/geel achtige tandplak bovenaan de tanden
  • Gezwollen of bloedend tandvlees
  • Stinkende adem
  • Verandering in eetpatroon
  • Overmatig kwijlen
  • Scheve, ontbrekende of beschadigde tanden

Conclusie

Tandhygiëne is van groot belang, voor zowel mens en dier. Dus bespaar jezelf en je geliefde viervoeter van alle problemen die hiermee gepaard gaan en zorg vanaf het begin goed voor zijn tandjes!