Halloween - Boomy
Word verdeler

Halloween

Op 31 oktober, de avond van Halloween, verkleden kinderen zich en gaan ze langs bij versierde huizen in ruil voor een trick (plagerij) or treat (snoepje). Oorspronkelijk werd Halloween vooral gevierd in de Angelsaksische landen maar deze (commerciële) gewoonte werd de laatste decennia ook overgenomen in Europa. In de Verenigde Staten is Halloween nog steeds na Kerstmis het grootste commerciële feest en er wordt een gigantisch bedrag gespendeerd aan snoep, kostuums en feestjes. En een opvallend groot deel wordt uitgegeven aan halloweenkostuums voor huisdieren!

In België kent Halloween ook een snelle opmars. Er worden vaak halloweenfeestjes en griezeltochten georganiseerd en ook pretparken willen een graantje meepikken en houden speciale halloween thema-avonden.

Ontstaan Halloween

Halloween is ontstaan uit het Keltische oogstfeest Samhain dat gehouden werd op 31 oktober in Ierland en Groot-Brittanië. Op 1 november eindigde namelijk het oogstseizoen en dat moest gevierd worden. Bovendien geloofden de Kelten ook dat op die dag de deur naar de onderwereld een stukje openstond waardoor de zielen van de doden naar onze wereld konden overkomen. Om deze zielen te eren werden grote feestmalen gegeven. Naast de zielen van de overledenen konden echter ook slechte wezens door de deur komen. De kelten beschermden zich tegen hen door ze af te schrikken en waarschijnlijk komt hier de traditie vandaan dat mensen zich verkleden op Halloween. Later versmolt het feest van Samhain met het Christelijke Allerzielen waarop de overledenen herdacht worden.

Het is niet helemaal duidelijk waar het trick or treat-ritueel precies vandaan komt. De Christenen bakten aan de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen zogenaamde zielenkoeken. Kinderen en armen trokken dan langs de deuren om deze koeken te verzamelen. Elke koek stond voor een ziel die bevrijd werd uit het vagevuur en zijn weg naar de hemel vond. Men denkt dat wellicht hier de trick-or-treattocht zijn oorsprong vindt.

Halloween met je hond

Creatieve kostuums, luide muziek, prachtige decoratie, veel snoep en uitbundige vrolijke mensen aan je deur. Jij kan misschien wel van Halloween houden maar voor je hond is dit niet altijd een leuke periode. Er speelt zich van alles af wat hij niet kan thuisbrengen of wat hem schrik aanjaagt.

Halloweenkostuums voor huisdieren

In de Verenigde Staten en in Groot-Brittanië geven mensen jaarlijks veel geld uit aan halloweenkostuums voor huisdieren. In New York organiseert men zelfs een optocht met gekostumeerde honden, de Tompkins Square Halloween-hondenoptocht. De vraag is echter wie je daar nu eigenlijk een plezier mee doet: het baasje of zijn hond.

Niet elke hond is het gewoon om kledij te dragen. Het is dan ook geen goed idee om zo maar elke hond in een halloweenkostuum te hijsen. Het kan schattig of grappig zijn maar hou er zeker rekening mee dat uitgebreide kostuums die het hoofd, de poten of de staart bedekken en zo het natuurlijke gedrag van je hond beperken, een marteling zijn voor je hond. Wie ervoor kiest om toch met deze hondenverkleedtrend mee te doen kan zich misschien beter beperken tot een leuk stropdasje of aangepaste bandana.

Als je jezelf graag verkleedt, zorg er dan voor dat je hond jou nog herkent en zich geen (heksen)hoedje verschiet als hij jou in je halloweenkostuum ziet.

Halloweenfeestjes en griezeltochten of een rustige Halloween

Neem je graag deel aan een halloweenfeestje of een griezeltocht hou dan steeds in je achterhoofd dat je hond niet van drukte, lawaai, flikkerende lichtjes en enge geluiden houdt. Het roept onnodige stress en spanning bij hem op en hij kan angstig of agressief reageren. Als je weet dat je hond hier niet van houdt, kun je beter samen genieten van een avondwandeling op een rustige plaats, weg van het feestgedruis. Vergeet hem dan zeker niet te verwennen met een smakelijke hondensnack van Boomy.

Kies je voor een halloweenfeest zonder je trouwe viervoeter, overweeg dan om een hondenoppas in huis te halen die je hond heerlijk kan verwennen. Heb je geen vaste hondenoppas, laat dan zeker je hond op voorhand even kennismaken. Valt dit goed mee, regel dan alvast de hondenoppas voor oudejaarsavond wanneer jij een stapje in de wereld wil zetten.

Hou het veilig

Halloween is de periode bij uitstek voor vele en angstaanjagende versieringen. Kijk dan ook uit met de halloweendecoraties in en rond het huis. Zorg ervoor dat je hond nergens aan kan knabbelen, geef hem dan liever een heerlijke Boomysnack om op te knagen!

Zoals je nu wel begrijpt, is de Halloweensfeer niet altijd aangenaam voor honden. Ze zijn constant alert en gefocust om te achterhalen waar het gevaar precies vandaan komt. Veel honden worden nerveus als ze de bel horen want dit wil zeggen dat er ‘vreemde’ mensen je huis gaan betreden. Let op wanneer je je deur opendoet voor aanbellende kinderen die een lekker snoepje verwachten. Zorg dat je hond dan niet schrikt én niet kan ontsnappen. En moesten er kinderen met hun verkleed huisdier bij jou aanbellen, zorg dan dat je naast een voorraad kindersnoep ook een mandje met lekkere Boomysnacks hebt klaar staan.