Kunnen hond en kat vrienden worden? - Boomy
Word verdeler

Home | Blog | Algemene informatie | Kunnen hond en kat vrienden worden?

Kunnen hond en kat vrienden worden?

Heb jij zowel een hond als een kat in huis? Dan wil jij vast dat ze vrienden worden. Maar dit is niet altijd even makkelijk. Toch kan je hen, afhankelijk van een aantal factoren, aan elkaar laten wennen.

Heel verschillend

Honden en katten hebben een ander karakter. Zo is een hond een roedeldier dat gemakkelijk bevelen opvolgt van zijn baasje. Een kat daarentegen is een viervoeter die graag op zichzelf is. Het is dan ook moeilijker om hem iets aan te leren.

Ook de lichaamstaal van hond en kat zijn verschillend. Enkele voorbeelden hiervan zijn het kwispelen van de staart en het op de rug liggen. Wanneer een kat kwispelt met zijn staart, wil dit zeggen dat hij opgewonden of juist geïrriteerd is. Terwijl de hond dan juist vriendelijk en blij is. Als een hond op zijn rug gaat liggen, vertoont hij meestal onderdanig gedrag. Wanneer een kat op zijn rug gaat liggen, is hij ontspannen of neemt hij juist een goede verdedigingshouding aan. Toch kan je hen aan elkaar laten wennen met veel geduld en tijd.

Socialisatie - eerste gewenning

Laat beide dieren rustig aan elkaar wennen. Je mag niet te snel gaan anders maak je misschien wel foutjes. De eerste indruk is namelijk cruciaal! Het makkelijkste is wanneer je hen op jonge leeftijd aan elkaar voorstelt omdat zij dan meestal nog maar weinig negatieve ervaringen hebben. Dit maakt het makkelijker om je viervoeters van elkaar te laten houden. Ook oudere honden en katten kan je aan elkaar laten wennen, maar dit is wel een moeilijker proces. Deze viervoeters hebben al een aantal ervaringen met elkaar die zowel positief als negatief kunnen zijn. Afhankelijk van deze ervaringen is het dan mogelijk hen aan elkaar te laten wennen of juist niet.

Zwaktste schakel

De kat is de zwakste schakel om de relatie op te bouwen tussen hond en kat. Een hond kan je namelijk makkelijker trainen. Daarom is het belangrijk om elk contact van de kat met de hond aan iets positiefs te binden. Dit kan een aaitje zijn of een heerlijke kattensnack van Boomy. Doe dit ook wanneer je kat rustig blijft als hij een vreemde hond voorbij ziet komen aan het raam.

Eigen ruimte

Zorg ervoor dat zowel de kat als de hond een eigen ruimte hebben waarin ze zich kunnen terugtrekken. De eerste dagen zal er weinig contact zijn aangezien ze aan elkaar moeten wennen. Je kan wel kussens of dekens wisselen zodat ze kunnen wennen aan de geur van de andere viervoeter.

Persoonlijk contact

Bij persoonlijk contact is er best een derde persoon aanwezig. Dit is bij voorkeur iemand die met beide dieren een goede relatie heeft. Zo voelen zowel de kat als de hond zich meer ontspannen.

Een kat is vaak fysiek ondergeschikt aan een grotere hond. Houd je hond daarom bij een eerste kennismaking even aan de leiband. Zorg er ook steeds voor dat de kat zich ergens kan terugtrekken. Dit kan bijvoorbeeld op een hoge boekenplank of een hoge krabpaal zijn waar de hond niet bij kan. Dit geeft hem een beter en veiliger gevoel.

Nadien

Het kan een tijdje duren vooraleer beide dieren aan elkaar wennen. Dit is ook afhankelijk van hun karakter en eerdere ervaringen met elkaar. Laat hen voornamelijk op hun eigen tempo kennismaken en probeer niets te forceren.

Terug naar overzicht

Join the Boomy Club

Enkele kiekjes van onze pawfriends.

boomy club

Blue Diamond

boomy club

Merijn

boomy club

Snuffel

boomy club

Nills 23

boomy club

Piepke. Kjento

boomy club

Pico

boomy club

Mila

boomy club

Diesel

boomy club

Vic

boomy club

Beaux

boomy club

Talya

boomy club

Luna,Rex, Umi, Bowie

boomy club

Aster

boomy club

Nina

boomy club

Bengel

boomy club

Pluto

boomy club

Shadow

boomy club

Nami

boomy club

Happy