Overgewicht bij honden. Hoe aanpakken? - Boomy
Word verdeler

Hoe behandel je overgewicht bij je hond?

Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht. Daarom moeten wij als baasje aandacht hebben voor de juiste en gezonde voedingsgewoontes. Op die manier kan het gewicht van je hond niet de pan uit swingen.

Is je hond te zwaar?

Elk hondenras heeft een andere lichaamsbouw en een ander ideaal gewicht. Een vuistregel die je kan hanteren is kijken of je zijn taille nog ziet en of je zijn ribben nog voelt. Mocht dit niet het geval zijn kun je het ideale gewicht van je hond opzoeken. Indien hij 20% meer weegt dan dat ideale gewicht spreken we van een zwaarlijvige hond.

Het valt op dat zwaarlijvigheid vaker voorkomt bij gecastreerde en gesteriliseerde honden. Dit komt doordat hun stofwisseling is veranderd. Maar ook bij oudere of minder actieve honden is er sneller sprake van zwaarlijvigheid. Daarom bestaat er speciaal voer voor gecastreerde, gesteriliseerde of oudere honden. Deze uitgebalanceerde voeding is ideaal om overgewicht te voorkomen.

Gevolgen van overgewicht

Door zijn overgewicht kan je hond gezondheidsproblemen krijgen en kan zijn levensverwachting zelfs inkorten. Hij kan last krijgen van gewrichtsproblemen, suikerziekte, verhoogd risico op hart- en vaatziektes en aandoeningen van de lever of huid,…

Hoe je hond helpen vermageren

Een eerste stap in het afvalproces kan zijn dat je zorgt voor voldoende beweging. Is je hond het niet gewoon om lang te wandelen? Start dan met korte wandelingen die je eventueel langzaam opbouwt. Je kan ook met hem naar de zwemles gaan want zwemmen blijkt zeer effectief te zijn tegen overgewicht. Een heerlijke ravotpartij met je hond kan ook altijd helpen.

Ten tweede kies je best het juiste voedsel voor je hond. Er bestaan tegenwoordig verschillende soorten dieetbrokken of brokken speciaal voor oudere honden. Je kan ook altijd informatie inwinnen bij je dierenarts die je erop attent kan maken wat je hond exact nodig heeft. In de dierenspeciaalzaak in je buurt vind je ongetwijfeld een uitgebreid assortiment voeding.

Ook al is het niet gemakkelijk, probeer zijn ‘smekende puppyoogjes’ toch soms te weerstaan wanneer je hond komt bedelen voor een lekkernij. Of voorzie een heerlijk en smaakvol alternatief zoals het Boomy biscuit light koekje. Bovendien heeft Boomy een uitgebreid assortiment kauwartikelen die weinig tot geen calorieën bevatten, maar wel het kauwinstinct bevredigen. Denk hierbij aan de hertengeweien, doggy wood en de TastyBone artikelen.

Wat na het afvallen?

Eens je hond op zijn ideale gewicht zit is het belangrijk om dit zo te houden. Het is vooral een combinatie van voldoende beweging en de juiste hoeveelheid voeding dat het verschil kan maken.

Het belangrijkste is dat je elke dag geniet van je hond. Hem regelmatig verwennen met een smakelijk Boomy koekje hoort daar zeker ook bij. En de rest volgt vanzelf wel.