Waarom honden gras eten - Boomy
Word verdeler

Home | Blog | Algemene informatie | Waarom honden gras eten

Waarom honden gras eten

Je kent het wel, je hond ligt in de tuin en ineens zie je hem knabbelen. Dan vraag je je af wat kan hij in hemelsnaam aan het eten zijn? En ja hoor, gras. Waarom doet hij dit en is het niet ongezond? In dit artikel geven we je het antwoord op deze vragen.

Is het ongezond?

Nee, het kan geen kwaad. Gras bevat gelukkig geen schadelijke stoffen. Maar je hond kan het gras niet altijd goed verteren. Het gevolg hiervan is dat er wel eens duidelijke grassprieten in de ontlasting zitten of zelfs eens blijven steken. Het is misschien niet echt smakelijk, maar je kan je hond dan best even helpen en deze verwijderen.

Fabels

Wanneer een hond gras eet, zegt men vaak dat de hond misselijk is. Dit is niet (altijd) het geval. Volgens onderzoek braakt bijvoorbeeld maar 22% van de honden nadat ze gras eten.

Een andere fabel die wel eens verteld wordt, is dat de hond voedingsstoffen tekort komt. Ook dit is niet waar. Honden die plantaardig voedsel en rauw vlees krijgen eten even vaak gras als honden die enkel hondenbrokken krijgen.

Redenen waarom jouw hond gras eet

 1. Verveling
  Je hond is waarschijnlijk al duizend keer in de tuin geweest en kent elk hoekje en geurtje. Het kan dan wel eens gebeuren dat hij zich gaat vervelen en gras gaat eten. Koop nieuwe leuke speeltjes of speel zelf met je hond om verveling tegen te gaan.
 2. Stress
  Wanneer je hond stress heeft of iets spannend vindt, durft hij ook wel eens gras te eten. Stress kan snel voorkomen en is niet altijd erg, maar hij kan dan wel eens onlogisch gedrag vertonen zoals gek doen, rollen of gras eten.
 3. Lekker
  Honden vinden gras soms ook gewoon lekker. Wist je dat gras ongeveer 10% suiker bevat? In het voorjaar kan het gehalte zelfs oplopen tot 20%.
 1. Er zit iets vast
  Als er iets niet lekker zit in de maag van je hond of er zit iets vast achter in zijn keel, zal hij ook gras eten. De keel raakt geïrriteerd door het gras en zo wordt de braakreflex opgewekt.
 1. Lege maag of honger
  Wanneer de maag van je hond leeg is, kan zijn maagslijmvlies geïrriteerd raken. Je hond zal dan gras willen eten. Het helpt ooit om de maaltijden op te splitsen en je hond 3 keer per dag een te geven.

Conclusie

Er zijn verschillende redenen waarom je hond gras zou eten en het kan niet meteen kwaad. Je kan altijd even in de gaten houden of het niet te extreem wordt, maar meestal zal dat niet het geval zijn. Moest je toch bezorgd zijn, raden we je aan de dierenarts te contacteren.

Terug naar overzicht

Join the Boomy Club

Enkele kiekjes van onze pawfriends.

boomy club

Diesel

boomy club

Vic

boomy club

Beaux

boomy club

Talya

boomy club

Luna,Rex, Umi, Bowie

boomy club

Aster

boomy club

Nina

boomy club

Bengel

boomy club

Pluto

boomy club

Shadow

boomy club

Nami

boomy club

Happy

boomy club

Jan

boomy club

Babs

boomy club

Dina

boomy club

nya

boomy club

Lola

boomy club

Zennah

boomy club

Taran

boomy club

Amy